FAQ

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

ZLOŽENIE

Aby čaje Pickwick boli ešte chutnejšie, pridávame do zmesí niekoľko ďalších prísad. Tieto prísady nemajú negatívny dopad na prínosné účinky nápoja. Pri niektorých čajoch sa prísadami kompenzuje ich horkosť; pridaním korenia dosahuje čaj Rooibos svoju bohatú chuť.


Čierne a zelené čaje sú oba pripravené z lístkov rastliny Camellia sinensis. Rozdiel medzi čiernym a zeleným čajom vzniká spôsobom spracovania čajových lístkov. Rozdiel vo farbe je spôsobený fermentáciou. Počas tohto postupu sú lístky čaju vystavené pôsobeniu kyslíka. Výsledkom je, že sa farba lístkov mení z jasne zelenej na hnedú. Fermentácia sa využíva pri spracovaní čierneho čaju, zatiaľ čo pri spracovaní zeleného čaju je tento krok vypustený. Po zvädnutí sú lístky naparované, a preto si zachovávajú svoju zelenú farbu. Mnoho stáročí je zelený čaj populárny v Ázii, kde je známy pre svoje priaznivé účinky. Výsledky súčasného výskumu ukazujú, že čierny čaj rovnako ako zelený čaj obsahuje silné antioxidanty.


Nie. Čierny a zelený čaj sa získavajú z lístkov čajovníka, zatiaľ čo ovocné čaje sú zmesi ovocia, bylín a ďalších prísad. Preto ovocné čaje, rovnako ako zmesi rooibosu, neobsahujú na rozdiel od čajov čiernych, zelených či bielych kofeín.


PRÍPRAVA A SKLADOVANIE

Originálne balenie udržuje arómu čaju bezo zmien asi dva roky. Po tomto období sa jeho farba a vôňa môže meniť a môže stratiť svoju arómu. Po otvorení je dôležité uchovávať balenie čaju na chladnom, suchom a tmavom mieste, oddelene od aromatických potravín.


Jednou z najlepších možností je podávať čaj z kanvičky. Kanvičku vyberajte starostlivo, pretože materiál, z ktorého je vyrobená, môže ovplyvňovať chuť čaju. Najlepšími materiálmi je porcelán, sklo, keramika alebo oceľ. Najlepšiu šálku čaju si vychutnáte z jemného porcelánu. Trblietavá farba a vôňa nápoja vyniknú najlepšie z krásnej šálky. Ideálna teplota na pitie je okolo 60 °C.


Čím dlhšie sa čaj nechá lúhovať, tým je horkejší. Čaj by sa nemal nechať lúhovať viac než päť minút. Horkosť je možné kompenzovať pridaním trošky mlieka alebo vytlačenou vodou z melóna. Na chuť čaju môže mať vplyv tiež tvrdosť vody. Ak necháte vodu variť päť minút pred prípravou čaju, tak sa čiastočky solí vápnika a magnézia usadia na stenách kanvice a voda sa zmäkčí, takže chuť čaju zostáva bez ujmy.


Je to spojené s tvrdosťou vody, ktorá je použitá na prípravu šálky čaju. Viac informácií o tvrdosti vody získate od miestnej vodárenskej spoločnosti.


Pretože chute sa líšia podľa krajín, ponúkame rôzny výber pre jednotlivé krajiny. Všetky príchute a produkty Pickwick sú pripravované na mieru špecifickým potrebám spotrebiteľov v jednotlivých krajinách.


ČAJ A ZDRAVIE

Všetky čierne a zelené čaje obsahujú kofeín, približne 30 mg na šálku. Žiadny z ovocných čajov či zmesí rooibosu však kofeín neobsahuje.


Nie. Čaj je 100 % prírodný produkt. K čiernemu čaju (Pickwick Ranný, English Blend) nie sú pridávané žiadne látky. K čaju Earl Grey a k čiernym ochuteným čajom pridávame ovocnú arómu, kúsky pravého ovocia alebo korenia.


Bežne uvarený čaj bez cukru alebo mlieka neobsahuje takmer žiadne kalórie.


Nie. Pitie čaju niekedy spôsobuje pocit sucha v ústach, čo často býva pripisované práve kyseline trieslovej. Príčinou sucha v ústach však sú flavonoidy obsiahnuté v čaji.


Nie. Žiadna z našich čajových zmesí neobsahuje umelú (syntetickú) arómu.


Kofeín má mierne stimulačný účinok. Väčšina ľudí však môže bez problémov vypiť pred spaním šálku kávy. Ak ste na kofeín citliví, radšej večer čierny, zelený ani biely čaj nepite. Ak vôbec nechcete konzumovať kofeín, môžete si vychutnať naše produkty bez kofeínu, ako sú Rooibos, čisto ovocné či bylinné čaje.


Čaje obsahujú niekoľko minerálov. Jedným z nich je fluór, ktorý pomáha udržiavať silné zuby. Čaj je tiež hlavným zdrojom flavonoidov, jednej triedy antioxidantov.


Antioxidanty môžu neutralizovať v tele voľné radikály. Voľné radikály sa neustále tvoria v tele v súvislosti s bežnými metabolickými procesmi. Voľné radikály môžu v tele poškodzovať bunky a tkanivá. Antioxidanty sa v prírode vyskytujú v rastlinách, napríklad v ovocí, zelenine... a čaji. V súčasnosti je zdôrazňovaný značný účinok antioxidantov na ľudské zdravie.


Čaj hasí smäd, a to aj u detí. Čaj, ak je bez cukru a mlieka, neobsahuje takmer žiadne kalórie. Navyše, vzhľadom na to, že čierny a zelený čaj a zmesi rooibosu majú neutrálne PH, môžu sa piť po celý deň bez obáv o chrup. Tak prečo pre zmenu nepodávať čaj namiesto sódy, džúsu alebo mliečnych výrobkov? Môžete si vybrať z veľkého počtu príchutí. Ovocné čaje a zmesi Rooibos navyše neobsahujú kofeín.


Pitie veľkého množstva čaju môže mierne zmeniť odtieň vašich zubov. To spôsobujú niektoré látky, akými sú napríklad flavonoidy. Starostlivým vyčistením zubov sa farba obnoví takmer ihneď.


Čierny, zelený a biely čaj obsahujú teín, čo je to isté ako kofeín.
Kofeín má povzbudzujúce účinky a zvyšuje vaše sústredenie. Účinky kofeínu na zdravie človeka sú doložené celým radom zložitých výskumov. Výsledky sa zhodujú: primeraný príjem kofeínu nemá negatívny vplyv na zdravie človeka. 
Priemerné množstvo kofeínu v mg (1 šálka je 125 ml):
1 šálka čaju Pickwick (čierny, zelený, biely) 30
1 šálka čaju Rooibos 0
1 šálka kávy 80
1 pohár coly (250 ml) 20
1 porcia čokolády (30 g) 5-25


Nie všetky nápoje sú dobré pre vaše zuby. A to nielen kvôli množstvu cukru, ktorý je v nich obsiahnutý, ale aj kvôli kyslosti (pH) niektorých nápojov. Všetky čierne, zelené a biele čaje Pickwick, vrátane ochutených ovocím, majú neutrálne pH a nepoškodzujú zubnú sklovinu. Čaj navyše obsahuje fluorid, ktorý udržuje vaše zuby silné.